Onze kraamzorg

Taken kraamverzorgende

Of je een thuisbevalling, een poliklinische bevalling of een medische bevalling hebt, in alle gevallen heb je recht op kraamzorg. De kraamverzorgende zal tijdens de kraamperiode haar uiterste best doen om jou en je partner te helpen weer structuur en rust te creëren. Daar waar nodig wordt je voorzien van nuttige tips en adviezen bij de verzorging van je baby. De kraamverzorgende houdt de gezondheid van jou en je baby goed in de gaten en registreert de bevindingen dagelijks in het kraamdossier. Dit dossier mag je aan het einde van de kraamperiode houden, zodat je na de kraamperiode alles op je gemak kunt teruglezen. Dit alles met als hoofddoel dat jij na de kraamtijd de baby zelfstandig kunt verzorgen en de dagelijkse bezigheden langzaam weer kunt oppakken.


De kerntaken op een rij.

…assisteert de verloskundige tijdens de bevalling;
…observeert moeder en baby, signaleert en rapporteert de bevindingen in het kraamdossier;
…stelt een zorgplan op en werkt nauw samen met de verloskundige;
…begeleidt je bij het geven van borst- en/of kunstvoeding;
…leert je roterend (draaiend) verzorgen;
…geeft gezondheids- en opvoedingsvoorlichting en instructies;
…geeft aandacht aan de integratie van de baby in jouw gezin;
…waarborgt de algehele hygiëne;
…verricht dagelijks lichte huishoudelijke taken;
…biedt ondersteuning aan overige gezinsleden;
…doet een overdracht aan het consultatiebureau;
…biedt een luisterend oor.

Kosten kraamzorg

Als je in Nederland verzekerd bent, wordt de kraamzorg vergoed vanuit het basispakket. Er is een wettelijke eigen bijdrage verschuldigd van € 4,30 per uur (2018). Als je aanvullend verzekerd bent, heb je de kans dat een deel of zelfs de gehele eigen bijdrage wordt vergoed. Ook andere producten en diensten, zoals lactatiekundig advies of verlengde kraamzorg, worden vaak vergoed. Het is handig om dit van tevoren bij je zorgverzekeraar na te vragen.

Heb je een internationale verzekering of ben je niet verzekerd? Geef dit bij de inschrijving aan, dan kunnen wij rekening houden met jouw persoonlijke omstandigheden.

Het intakegesprek

Tijdens een zwangerschap komt er veel op je af, geen zorgen! Kraamzorg Dayé zorgt ervoor dat jouw kraamperiode tot in de puntjes verzorgd wordt. Nadat je je hebt aangemeld begint onze zorg met een intakegesprek. Rond de zevende maand van je zwangerschap wordt je telefonisch benaderd voor het inplannen van een intakegesprek bij je thuis. Tijdens dit gesprek worden al veel vragen beantwoordt, zoals; wat kan ik van de kraamverzorgende verwachten? Hoeveel zorguren kan ik dagelijks ontvangen? Heb ik recht op avondzorg? Wordt er rekening gehouden met mijn voedingsvoorkeuren? Wordt de kraamzorg vergoed door mijn zorgverzekeraar? Hoe kan ik mij het beste voorbereiden op de bevalling en kraamtijd?

Tijdens dit gesprek is het mogelijk al je vragen en verwachtingen rond de bevalling en de kraamperiode te bespreken. Met de verkregen informatie zullen wij onze zorg zoveel mogelijk afstemmen op jouw wensen en behoeften om zo de optimale match te kunnen realiseren. De gemaakte afspraken worden schriftelijk vastgelegd in het kraamdossier, dit dossier krijg je aan het einde van het intakegesprek overhandigd.

Kraamdossier: een leuke herinnering voor later

In het kraamdossier staat allerlei informatie, leuke weetjes en praktische tips over de bevalling en kraamperiode. Alle controles van zowel moeder als baby worden nauwkeurig bijgehouden en dagelijks genoteerd in het kraamdossier. Alle afspraken met je kraamverzorgende en/of verloskundige kan je hierin terugvinden. Dit is niet alleen functioneel, maar ook een leuke herinnering voor later voor jou en je baby!